Reklama
 
Blog | Tomáš Pikola

Oslava prezidentových narozenin

Miloš Zeman oslavil 28. září 2015 své 71. narozeniny. A protože se ve dnech 26. – 29. září 2015 účastnil 70. valného shromáždění OSN v New Yorku, není nic zarážejícího na tom, že si svoji pracovní cestu zpestřil soukromou oslavou svých narozenin právě ve městě, které nikdy nespí.

Zarážející je ovšem to, v kterém podniku prezidentova oslava probíhala. Na internetu bylo zveřejněno video, na kterém Zeman sfoukává svíčky na narozeninovém dortu za zvuku harmoniky a ruské písně. Video bylo údajně natočeno v ruské restauraci Mari Vanna v New Yorku. Návštěvou prezidenta České republiky se na svém FB profilu chlubí sama restaurace, potvrdil ji i prezidentův mluvčí Ovčáček, který k tomu na Twitteru dodal:

Ovčáček má pravdu v tom, že není možné nikomu přikazovat či zakazovat, jakou restauraci má zvolit pro svoji soukromou oslavu narozenin. Prezident republiky ovšem není jen tak někdo a jeho soukromé aktivity není možné od jeho veřejné funkce nikdy zcela oddělit.

Od svého zvolení Zeman mnohokrát zdůrazňoval nutnost podpory českých podnikatelů v zahraničí. Návštěvou New Yorku se mu naskytla jedinečná příležitost jít příkladem. V New Yorku totiž existuje hned několik českých restaurací, které nabízejí česká jídla a nápoje. Prezident Zeman ale bohužel tuto příležitost nevyužil a místo kterékoliv z českých restaurací navštívil raději restauraci ruskou.

Vzhledem k jeho předchozím aktivitám se ale bohužel není čemu divit.

(foto: Mari Vana facebook)