Reklama
 
Blog | Tomáš Pikola

Schrödingerova kočka na Pražském hradě

Znáte Schödingerovu kočku? Jde o (cituji Wikipedii) „myšlenkový experiment, který ukazuje nesrovnalost interpretace kvantové mechaniky při přechodu mezi subatomickým a makroskopickým světem“. Zjednodušeně řečeno, kočka, která je při experimentu uzavřená v krabici, je ve stejný okamžik živá i mrtvá.

Schrödingerova kočka

Schrödingerova kočka

(Celý pokus zde nechci popisovat, je ostatně dobře vysvětlen na Wikipedii a jistě i na mnoha dalších místech.)

Prezident Zeman sám sebe označuje za šachistu, který je tak geniální, že může šachy hrát pouze sám se sebou. Ukazuje se, že je rovněž geniálním fyzikem. Experiment se Schrödingerovou kočkou totiž převádí z teorie do praxe.

Reklama

Ve svém týmu má jako hradního kancléře zaměstnanou kočku jménem Vratislav Mynář. Vedoucí hradní kanceláře potřebuje ze zákona bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Tu však Mynář nemá. Dnes na tiskové konferenci prohlásil, že mu na stole leží obálka od NBÚ, kterou dosud neotevřel (ČT24).

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář

A dokud ji neotevře, nikdo mu nemůže vyčítat, že prověrku nemá. Stává se tak novodou Schrödingerovou kočkou či z našich pohádek známou chytrou horákyní – prověrku má i nemá, kancléřem tedy je i není.

Nyní už stačí pouze vyčkávat, kdy prezident Zeman za praktické potvrzení Schrödingerova myšlenkového experimentu obdrží Nobelovu cenu.

Tomáš Pikola
24. září 2015

P.S. Při psaní tohoto textu nebylo ublíženo jediné kočce 🙂